Algunes de les espècies de la família dels cefalòpodes tenen la capacitat de canviar l’aparença de la seva pell a voluntat, modificant-ne la textura, el color, la opacitat i la reflexió de la llum. És per això que es coneixen també vulgarment com a “camaleons de mar”, capacitat que utilitzen per a la seva supervivència, camuflant-se dels seus depredadors, per a comunicar-se entre ells, entre d’altres i que està marcada per les seves condicions físiques i psíquiques.
Les cèl·lules especialitzades de la pell dels cefalòpodes, els cromatòfors, són les responsables de la capacitat de camuflatge ja que contenen pigments al seu interior de diferents colors i s’activen per un complex conjunt de neurones i músculs que els permet una gran varietat i precisió en el mimetisme.
Aquesta capacitat els converteix en animals molt especials, i seria molt interesant poder extrapolar-la a altres sistemes o productes per tal que els permeti adaptar-se als canvis.
Una de les aplicacions que li he trobat es tracta de transferir aquesta capacitat a una peça de vestuari, com podria ser una jaqueta de moto o de muntanya, per tal de modificar a voluntat la absorció de calor del sol d’aquesta i així ajudar a mantenir una temperatura agradable.

0 comentarios:
Publicar un comentario