miércoles, 5 de octubre de 2011

Disseny per a la protecció

En l’àmbit de la seguretat passiva al volant d'una motocicleta, podem trobar exemples molt interessants de biomimètica, solucions útils per a la protecció del nostre cos en cas d’impacte.



El primer exemple és un sistema de protecció basat en el mecanisme de defensa del peix globus, o Arothron nigropunctatus que en sentir-se amenaçat s’infla, augmentant quasi deu vegades de volum per tal de no poder ser mossegat per un depredador.
Aquesta  jaqueta, dissenyada per Dainese, incorpora un airbag i dos sensors de moviment, un a la moto i l’altre a la jaqueta. En cas d’un moviment sobtat i fort, el sensor activa l’airbag inflant de manera instantània una bossa d’aire que envolta el tors del conductor protegint-lo de qualsevol impacte o una possible lesió de la columna.


Un altre exemple d’aplicació de la biomimètica a la protecció del motorista és el casc SuperSkin, que ha sigut desenvolupat per dissenyadors de producte, enginyers i metges i que agafa com referència l’estructura del cos humà format per esquelet i pell.
Aquest casc busca minimitzar les lesions de la columna i del crani produïdes per la rotació del cap, la major causa de mort entre motoristes, per mitjà d’un esquelet rígid com el d’un os recobert d’una pell flexible i rugosa que en cas d’impacte s’estira com la pròpia pell humana reduint l’impacte rotacional fins a un 50%.

0 comentarios: